“Famelie mare, remuneratie mica, dupa buget”. Si cum bugetele sunt reduse din ce in ce mai mult, tot conasul Caragiale ar fii accentuat: curat criza, neicusorule. Bate vantul in buzunarele resurselor umane, tot mai istovite, pe zi ce trece, dar care se lupta in continuare sa reziste presiunii de la birou, cu gandul la minunatul sejur pe litoralul romanesc, la un hotel de o stea dintr-o statiune tinereasca, pe plaja careia isi va gadila auzul fin, cu slagarele radio vacanta.
Dar mai exista o categorie de angajati, care se gasesc in toate birourile din tara si aleg sa se refugieze intr-o lume opulenta, neatinsa de criza, inconjurati de sticle de alcool si zambete veritabile pe fete obosite si inrosite de cresterea tensiunii arteraiale. Si, din ce in ce mai des, bantuie luati, sau mahmuri organizatiile, mai ceva ca stafia comunisimului europa, ceea ce ma face sa ridic paharul si sa strig cu voiosie: “tovarasi de pahar, din toate tarile, uniti-va”.
Pentru acest demers de exprimare a unicitatii fiecarui dipsoman, in functie de licoarea bahica pe care o da pe gat, fie cu burta plina, fie pe stomacul gol, am realizat si un mic sondaj (daca vezi dublu, vezi in stanga paginii, prima imagine).
Pentru realizarea acestui urias experiment stiintific, care are ca scop descifrarea secretelor din spatele personalitatilor dipsomanilor, in functie de spirtul in care isi ineaca amarul nu s-a alocat bugetul pentru cercetare si material didactic, cerut de echipa de oameni de stiinta din care fac parte, asadar ar putea exista o marja de eroare de +/- 1.
Sprit de vara
Preferata de 25% dintre votanti, bautura pe baza de struguri, indoita, dupa gust sau buzunar cu apa minerala ori sifon, denota un oarecare rafinament in mintea unor neinitiati care, in cautarea buchetului, miros dopul de plastic al pet-urilor de doi litri. “Spritarii”, cum se alinta intre ei, dupa ce li se inroseste nasul sau varful urechilor si se stropesc intre ei cu sifon, de care nu mai au nevoie, pentru ca ultimele cinci sticle de vin nu se indoaie niciodata cu apa, ca sa nu rugineasca instalatia, sunt singura categorie de angajati care, dupa ce trag la masea canta.
Incep cu ritmuri vesele, muzica populara, hore si termina ultima picatura de vin din sticla, pe care se ofera cu generozitate, tipete si uneori amenintari, sa o dea la restul comesenilor, in semn de respect si tovarasie, cu ragete de tristete, doine si alte slagare de jale.
Cei mai slabi de inger, care fac parte dintr-un asemenea anturaj si fac excese, sunt predispusi sa planga ca o fetita ramasa fara papusa preferata. Rosu, alb, sau rose un pahar de vin pe zi este un bun medicament impotriva complicatiilor cardio-vasculare, cu prescriptia medicului de familie, iar restul medicamentatiei lichide este luata cu apa minerala preventiv, cu rol multiplu: vitaminizarea corpului si imbunatatirea erectiei.
Bautorii de sprit au sanse mici sa devina violenti pe baza excesului de alcool preferat si, abia treziti din somn dupa o betie crancena nici nu iti dai seama ca sunt beti si mahmuri in acelasi timp, atat sunt de veseli.
Bere rece
Bautorii de bere se recunosc cu usurinta dupa fizionomia atletica, aflata in contradictie cu burta rotunda, ca de gravide, pupilele marite si un miros de butoi, adesea in combinatie cu cel de mici la gratar, nu la fel de puternic insa ca cel de tuica, dar usor de simtit chiar si de narile virgine ale abstinetilor in domeniu. Blonda, bruneta, roscata, indiferent de “pigmenti” si recipient, se utilizeaza goala, fara sare, scrum, sirop de fructe, conservanti, sau lamaie.
Reteta e simpla: dorjdie de bere, apa, malt si hamei, care de cele mai multe ori reprezinta si reteta unui scandal, ca nu putine au fost cazurile, cand sticla de bere plina, goala sau cu gatul spart de coltul mesei a fost cea mai buna arma de aparare sau de atac, nu conteaza, atata timp cat ai fost de aceeasi parte a sticlei. Considerata aliment si, totodata medicament miracolos in buna functionalitate a rinichilor, totusi panaceul administrat in exces are ca prim efect secundar mirgene, insuportabile fara pastilele de cap de a doua zi.
Berea, de altfel si preferata mea, se foloseste mai nou, ca ultima fita, in buricul burgheziei de la costa marii negre, chipurile pe post de ulei, care sa stimuleze procesul de bronzare, dar eu inclin sa cred ca principalul scop este atragerea masculilor, ce adulmeca posesoarele parfumului de la o posta. Probabil, in cautarea unui partener de o seara, incearca sa ascunda si mirosul de naftalina imbibat in piele, de la batranul sponsor, a carui stare de sanatate este in contradictie cu razele soarelui si consumul de bere.
Singurul mic inconvenient la care pot sa ma gandesc acum este gradul ridicat de “lipiciozitate” gratie (nu din cauza) caruia am fost nevoit sa schimb mai multe tastaturi. Probabil ca cei 33% de respondenti la poll-ul unchiul fester au intampinat aceeasi problema.
Votca
Am ajuns deja la un nivel superior, la care se afla doar 8% dintre participantii la studiu, dar la care, daca vrei macar sa visezi trebuie sa ai un CV cu o experienta de cel putin cinci ani in drojdeala sau betii cu sprituri de vara. Bautorii de votca simpla, cel putin pe timpul acestei veri, fie lucreaza in imobiliare, fie in industria auto, adica fix unde a lovit criza cel mai puternic. Salariati, care, de altfel vin puternic din urma sa umple randurile unor profesori, care mai trag o cinzeaca inainte de cursul de la ora 8:00.
Vinul si berea reprezinta modalitati de socializare, chiar daca se depaseste cu mult numarul de halbe sau pahare cu picior, nu poti sa spui unui coleg de birou ca vorbim la o cinzeaca, dupa program, ca am ceva de terminat acum. Aici nu e munca in echipa, esti pe cont propriu, probabil unul dintre motivele pentru care votca trece la prima vedere drept apa plata, iar combinata cu un strop de suc de rosii nu te simt nici vamesii, cu patru picioare si cu pedigree. Ce ne da de gol in schimb este excesul si lipsa de coordonare, dar, cu putin echilibru si un norisor de cafea in cana cu votca, poti da vina pe o noapte alba. Bautorul de votca, desi nu crede, este cel mai usor de recunoscut, pentru ca este singurul dipsoman, care la primele ore ale diminetii, sta in tricou, iarna la terasa, cu un pahar mic in fata, plin cu lichid leit apei plate.
Whiskey & red bull
Ei sunt motivul pentru care exista baunsari la intrarea in cluburi si triaza consumatorii in functie de tinuta si aspect, criteriu care nu se rasfrange neaprat la capitolul lungimii notei de plata. Dar acestia sunt, in unele locuri favorizati. Sunt mai simplu de recunoscut ca bautorii de votca si pot fi recunoscuti dupa lanul gros, din aur, scos peste tricoul mulat, de cele mai multe ori, negru sau alb, dar intotdeauna cu “scris” auriu.
Genul de berbeci care prind aripi, dupa “cocktail” si cer dedicatii pentru printesa nambar uan si la concerte de jazz. La birou, dupa multe insistente insa, si-a pus casti, de sub care inca se aud, in surdina, acorduri muzicale cu influente turcesti si arabesti, peste care rage o voce in limba romana, cu accest tiganesc.
Apa plata
Genul de angajat, care fie este de sex feminin, fie are bani de psiholog. Mai exista posibilitatea, daca nu este vreun soi de sef mai mic, sau mai mare, care nu vrea sa isi dea arama pe fata in fata subalternilor, sa fie un angajat, care are ca sarcina de serviciu sa stea treaz si sa toarne toti “betivanii” corporatiei. Oricum nu este de incredere si nu merita sa il imprumutati cu bani. Si, pe masura ca criza se va adanci, are cele mai multe sanse ca, dat afara, sa vina ca americanii cu o arma de foc si sa isi faca dreptate.
Echipa de oameni de stiinta, din care intamplator fac parte, mai asteapta voturi sau alte sugestii la sondaj.