miercuri, 2 septembrie 2009

Despre inteligenta si non-inteligenti


Parintii tai obisnuiau, pe vremea cand erai copil, sa te prezinte altor adulti cu apelative precum „cuminte”, „ascultator”, sau „agitat”, dar niciodata „inteligent”? In scoala generala stateai in prima banca, mutatie, ce coincide si cu primul sentiment de mandrie pentru parintii tai, care nu stiau tocmai adevaratele motive din spatele deciziei invatatoarei si, desi nu aveai nici note bune, nici o inteligenta nativa, erai laudat ca esti cel mai aproape de tabla neagra? Daca raspunsul tau la intrebarile de mai sus este afirmativ, atunci simt nevoia sa ti-o zic si eu, desi sunt oarecum constient ca tot nu o sa intelegi: esti prost pentru ca maica ta a copiat la testul de maternitate. Singurul bolovan care poate pierde o partida de sah, in fata unui careu de asi.

Intr-un scurt raid intr-o librarie din tara, unde cautam opera autobiografica a alinei plugaru, am vazut pe fuga o serie de titluri, care mi-au atras atentia si m-au facut sa ma gandesc ca nu mai exista pe planeta prosti si ca fiecare individ, chiar daca nu are un coeficient de inteligenta ridicat, este chipurile destept in felul lui. „Inteligenta emotionala/sentimentala”, „inteligenta sociala”, sau „inteligenta erotica” sunt o serie de sintagme concepute probabil de psihologi, pentru a convinge subiectii asezati pret de 50 de minute pe canapeaua din cabinet, ca nu sunt prosti.

Nu vreau sa dezvolt fiecare aspect din spatele inteligentei „artificiale”, pentru ca nu mi-am propus sa ma pun la mintea prostilor, ca o au odihnita si nici sa le distrug increderea in propriile forte, dar pentru cei care nu se regasesc in nicio categorie de mai sus, propun eu inca cateva: inteligenta porno, inteligenta muzicala cu influente turcesti si inteligenta bahica pentru doctoranzii in filosofia de butoi. Astept propuneri, poate reusim sa contribuim la faurirea unei lumi mai bune fara oameni complexati sau non-inteligenti si, dintr-o ambitie prosteasca si cu mult ajutor nu ar mai ajunge sa conduca state si puteri mondiale.

Foto: Photobucket

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu