luni, 29 iunie 2009

Salariatul anti-social

Din ciclul: mare e gradina departamentului de resurse umane, dar multi angajati sar gardul, unchiul fester va prezinta cu caldura o serie de personaje, care din pacate se regasesc in toate birourile din tara si, fie ca sunt rude de gradul trei cu vreun actionar majoritar, fie ca au intalniri de gradul trei cu board-ul director, noi, angajatii de rand o sa le aratam in continuare cordial dintii:

Frigurosul
Caldura mare mon cher. Curat canicula. Soarele marit de pe cerul senin, ca un ficat cazut victima licorilor bahice in exces, pare un dirijor, care orchestreaza melodic simfonia mirosurilor de vara din mijloacele de transport in comun. Cu talpile incinse si cufundate in asfaltul moale in care robotic te afunzi pas cu pas, mersul mecanic spre birou pune piciorul in prag oricarei sperante de briza. Cladirea in care lucrezi pare, de la cateva sute de metri distanta, o oaza, intr-un desert care te-a stors ca pe o carpa corporatista de orice picatura de apa. Dar, biroul nu se compara cu oaza la care, deshidratat visai, ci este de fapt doar o fata morgana. Era o iluzie si mai bine poposeai sub un cactus din desertul urban unde era, desigur, mai racoare. Motivul? Frigurosul biroului a inchis aerul conditionat, pe motiv ca ia medicamente, sa trateze durerile de sale date de “unealta diavolului”, recte aerul conditionat.

Darnicul
Genul de personaj prietenos, zambitor si chipurile sociabil, care, daca isi cumpara un cacat ieftin, gen paine prajita ambalata frumos, simte nevoia sa-l imparta si cu restul salariatilor. “Vrei si tu?” E ca si cum, fara sa fumeze, l-as intreba daca vrea o tigara de fiecare data cand ies la fumat. Nu ca i-as da. Nu-i pasa, el s-a oferit. Si, culmea zgarceniei, atunci cand crapa in el hulpav preparate alese pe spranceana de bucatari scoliti in ale junk-food-ului, exact atunci nu zice nimic “destept”. Daca vrei maioneza, ia de aici. Nu multumesc, nu merge cu painea prajita. Personalitatea darnica din mediul de afaceri a adus la rang de arta darnicia. Stie ca este barfit de toata compania, ca se zgarma cu generozitate in nas, dar stie ca se bucura de unul singur de placinta home-made si paine prajita. Dar, nu are retineri sa strige in gura mare, daca vrea cineva cornulete de casa, dupa reteta proprie.

Workaholic-ul
In linii mari are o misiune dificila, dar nu il ia nimeni in serios. Nu il suporta nici sefii directi, care se simt oarecum amenintati de elanul lui de berbec si nici angajatii, care rad de camasa lui roz sau verde praz, apretata de parinti. In ultima zi de munca din saptamana, cand si marele boss se odihneste, dependentul de munca se scuza colegilor, cu care imparte o masa la restaurant sa vorbeasca cu un potential client, timp in care sefii directi de cele mai multe ori in scuipa in apa plata, duhnid a bere si tutun.
Din kit-ul micului corporatist fac parte, in ordine: ochelari cu sticla in loc de lentile, telefon de business conectat in permanenta la messenger, dar intotdeauna cu statusul “busy” si nelipsitele carti de vizita, pe care le imparte generos si la aprozar si la coada la sifoane. Ca nu se stie cum nea gica de la covrigaria din colt are o sclipire antreprenoriala si vrea sa se reprofileze, ca de e criza si poate cumpara echipamente medicale, de exemplu.

Investigatorul
De cele mai multe ori ocupa pozitii inferioare in organigrama companiei si este, in timpul saptamanii fan otv si duminica pe receptie la trinitas, iar cand vine vorba de restul angajatilor este mai informat ca directorul de resurse umane. Personalitatea subiectului nu este tocmai puternica, dar se adapteaza repede colectivelor si daca poate sa aflte detalii picante numai la o tigara, in mod cert se va apuca de fumat. Probabil ca iti va cere tigari, timp in care iti spune povestea vietii si greutatile care ii apasa. Nu va lasati pacaliti, o duce chiar bine, dar prin comparatie cu greutatile inchipuite din viata investigatorului, “micile” tale probleme sunt banalitati, cu care se confrunta el in scoala generala. Asa te va atrage in capcana sa iti spui ofurile, pe care le va afla cel ce-i va da urmatoarea tigara.

Printre animalele care mai fac parte din regnul corporate, alaturi de faggobot, se numara si o noua categorie de angajati, aparuta timid in acelasi timp cu criza: prapastiosul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu