duminică, 23 august 2009

Consoarta pitipoancei: cocalarul


Origini:

Etimologic, cuvantul cocalar vine din tiganescul “kokalo”, care inseamna “os” si desemneaza acea persoana, care aduna oasele animalelor moarte pentru confectionarea diverselor brizbrizuri. Ulterior, a fost extins la persoanele care mananca gaini sau alte pasari moarte pe cale naturala, (personal, vi le recomand pe cele cu gripa aviara, moarte de inima rea) pana s-a ajuns la forma actuala, care desemneaza un animal social de ultima speta, recte concubinul printesei nambar uan.

Copliaria devoratorului de seminte “de floare” si jocuri de societate, precum barbut si “rishk” nu a fost tocmai una fericita, din pricina lipsei de masinute, surprize turbo, bonibon si alte e-uri care indulcesc primii ani ai vietii. Printre momentele de glorie din scoala primara se numara sfarsitul anului, cand, imbracat cu pantaloni la dunga, camasa cu dantela si pantofi cu ciucurei, incanta inimile audientei cu vocea de aur. Adolescenta acestuia este sinonima cu inradacinarea simptomelor de cocalar, prin complexele de inferioritate resimtite de fiecare data, probabil la dusurile din tabara sau cantonament.

Caracteristici si manifestari

Nevoia de compensare devine din ce in ce mai acuta si cele mai potrivite mijloace de exprimare sunt masinile mari, casele uriase, sau pentru cocalarii de clasa inferioara, pozele cu bani, sau masinile altor cocalari.
Desi nu traieste in padure, se poarta ca in codru, iar cele mai frecvente locuri in care dai de el sunt gratarele, unde joaca o tabla si bea un gambrinus la pet, recipient pe care evident ca nu il pune la gunoi. “Da’ce ba eu sunt emologist din ala?”, mai spune iritat, in timp ce se scarpina sub burta umflata de bere.

Desi are un nume simplu ca mugurel, sau corneliu, ii place sa se prezinte “gianni, cu igrec” si sa adauge, “dar prietenii imi zic valorosu’ ”.

Chiar si vestimentar incearca sa atraga atentia prin tricouri, de regula inchise, cu un dragon auriu de cele mai multe ori, dar intotdeauna mulate pe burta care in mintea lui nu se vede, pentru ca lantul gros de haur distrage atentia.

Cocalarul de birou, in schimb este cel mai frustrat cocalar, pentru ca este neinteles si nu il mai baga nimeni in seama de cand a cerut imprumut o hartie de 5 milioane si defila mandru prin companie si se umfla in pene ca nu avea nimeni sa-i schimbe in bancnote de un milion. Gest pe care, de altfel il repeta saptamanal, doar asa “sa bage dusmanii in boale”.

Explicatie foto: Dupa fizionomie, “latifundiarul” din imagine lucreaza in constructii si, se pare ca este platit cu 7 milioane pentru serviciile prestate, lucru care nu ii aduce tocmai o bila alba la capitolul popularitate in caminul cultural de langa sat, ba mai mult, ifosele lui de “valoros” fac ca toti sa il trateze cu spatele. Chiar si cainele din imagine ii arata curu’.

Foto: cocalari.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu